Tuli eilen raapastua viestiin tuo sanonta "no pain, no gain". Aika löysin perustein se tuli sinne laitettua, mutta yleensä olen melko varovainen pitkisten jälkeisenä päivänä. Hieman aiheesta googlettelin ja wikipedian mukaan sanonta yleistyi 80 luvulla Fondan jumppavideoiden myötä. Idea sinällään on tietty paljon vanhempi. Sanonta on ollut hyvin yleinen erityisesti voimailulajeissa. Mutta myös muun urheilun sekä painonhallinnan yhteydessä sitä käytetään. Nuo omat lenkkeilyt ovat niin mukavuustasolla tehtyä hölkkää, että ei niistä paljonkaan tuskaa kerry. Mutta paljon isompi "Pain" minulle olisi tuo painonhallinta, sen kanssa ei oikein suju huonostikaan.

Hieman kaivelin Exceliä esille muutamia prosenttilaskuja varten. Tuloksena oli, että jos pääsen ennen maratonia samaan kuntoon kuin olin ennätysmaratonillani Vantaalla 2005 (90,6 kg, 3,5 h) niin minun täytyy pudottaa painoa kisapainoon 104 kg, jos haluan juosta maratonin neljään tuntiin. Tällä hetkellä kisapaino on 109 kg (kisapaino HCR:llä). Nykypainolla olisi mahdollisuuksia vauhtiin 6 min/km. Olisikohan tuossa tarpeeksi motivaatiota yrittää viiden kilon pudottamista ennen maratonia. Nykyinen aamupaino vaihtelee n. 105 - 108 haarukassa, eli n. 100 - 103 haarukkaan normaali aamupaino pitäisi saada, jotta 104 kg kisapaino toteutuisi.

Laskelmat perustuvat ajatukseen yksi prosentti painoa lisää hidastaa menoa yhdellä prosentilla. Hapenottokyvyn yksikköhän on mmol/kg/min eli kilojen lisääntyminen on kääntäen verrannollinen hapenottokykyyn. Ja omatkin kokemukset tukevat tuota 1:1 prosenttisääntöä melko hyvin, monen painoisena (83 kg - 109 kg) on tässä alle kolme vuotta sitten juostun ennätysmaratonin jälkeen tullut taivallettua. Kunto ei hirvittävästi muutu, vauhti vaan muuttuu painon mukaan. Poikkeuksia löytyy kyllä omastakin historiasta, mutta ei jaksa enempää jaaritella, kyllä tätä tässä jo taas on.

Lisäys klo 23:05:

Pakko oli vielä laskea paljonko minun pitäisi painaa, että juoksisin maratonin kolmeen tuntiin. Tankattu paino pitäisi olla 78 kg ;-)

Mukava laskuri, jota nyt en siis käyttänyt: http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

No pitihän tälläkin laskurilla katsoa ja sen mukaan vielä 106 kg kisapainolla olisi mahdollisuuksia 4 h alitukseen, jos olisin samassa kunnossa kuin ennätysmaratonillani. Ja 3 h alitukseen pitäisi painaa 75 kg, jep jep, siitä vaan on jo 14 vuotta (eli 24 v ikäisenä) kun painoin tuon 75 kg.