Ylämäet tuli kyllä enimmäkseen käveltyä.  Reitti oli hyvin mäkistä latupohjaa, että siinä mielessä mäkijuoksua. Keli oli mitä mainioin, aurinko paisteli mukavasti raikkaassa syyssäässä.

8.0 km, 133, 0:55:05, 6:53 min/km, 104.8 kg

Juoksufiilis oli ihan hyvä. Ei vaivannut polvi eikä selkä. Selässä hieman tuntuu näin lenkin jälkeen, mutta ei mitää pahempaa kuitenkaan.

Juoksuvauhdeissa ei mitään ihmeparantumista ole tapahtunut vaikka sellaista hieman toivoin. Toivo paremmasta perustui pitkään kestäneeseen sairasteluun ja sen jälkeiseen mutaman viikon toipumiseen. Mutta, jos oikotietä ei löytynyt niin ei auta muuta kuin jatkaa tiestön mittaamista.

Kuulostaa ehkä hieman hassulta, mutta yksi kehityksen hidaste on painon pudottaminen. Vaikka painon pudottaminen helpottaa juoksua niin kalorivajeen ylläpito rasittaa sen verran ettei keveneminen tahdo näkyä juoksuvauhdeissa. Niinhän minulle kävi myös viime vuonna. Vaikka painoa oli lähtenyt yli 10 kg niin vauhtien paranemista ei tahtonut huomata. Vasta, kun olin ennen Vantaata syönyt useita viikkoja kulutuksen mukaan niin tapahtui yllätäen huomattava vauhdin paraneminen. Vantaan 1:30 alitus puolikkaalla oli suuri yllätys.

Mainitaan tuon vuoden takaisen ajan parannukseen liittyen myös toinen juttu, jonka vaikutusta en oikein tiedä. Minulla oli yhden vanhan juurihoitohampaan juuren päähän syntynyt koteloitunut tulehdus (kysta), joka ei oireillut millään tavalla, mutta hammastarkastuksessa havaittiin. Tuo kysta poistettiin resektiolla (hammaskirurgi poisti kystan ja hampaan juuresta pätkän sivusta kaivautumalla) elokuun puolivälissä. Minua on siis hieman mietityttänyt paljonko tuollainen koteloitunut tulehdus voi vaikuttaa juoksukuntoon. Kaksi kuukautta myöhemmin juoksu sujui hurjasti paremmin. Mutta rinnalla oli siis tuo spekulaatio laihdutuksen kuormituksesta ja sen jälkeisestä riittävän aterioinnin buustaavasta vaikutuksesta. Toinen juttu joka koskus jäi mieleen hampaisiin liittyen oli kun lääkäri ohimennen kysyi pitkään kestäneen nuhakierteen yhteydessä, että onhan sinulla hampaat kunnossa, siitä ei sen enempää juteltu, mutta jäi siis mieleen. Tuohon resektiohampaaseen liittyen... pitäisi alkuvuodesta 2010 käydä sitä näyttämässä hammaslääkärille - tuliko siitä kalu. Kirurgi antoi sille huonon ennusteen. Hieman vaivaa mieltä, että mitä tuo voi käytännössä merkitä juoksun suhteen. Voiko siellä olla uusi tulehdus, joka hidastaa nykyistä juoksua?

Mitenköhän tuollainen pieni tulehdus voi juoksukuntoon vaikuttaa, onko kellään aavistusta?

Hammaslääkäriltäkin sitä silloin vuosi sitten kysyin, mutta en mitään selkeää vastausta saanut.